Náš klient za námi přišel s myšlenkou udělat v krajině svůj úkryt, „zášivárnu“, kde bude nabírat sílu pro náročnou práci v Praze. Vyrazili jsme s ním na do kraje mezi středními a jižními čechami, odkud pochází a kam od dětství rád jezdí. Zavedl nás na pozemek uprostřed polí a lesů a luk, plný zvláštních balvanů, do místa odlehlého a tak trochu zapomenutého. Magická krajina ve spojení s klientovým záměrem si nás okamžitě získala.

Navrhli jsme kompaktní uzavřený objem, volně stojící objekt na balvanech se zvedlou zádí na velkém balvanu. Uzavřený černý objekt z opáleného dřeva. Uvnitř skrývá jeden spojitý vnitřní prostor o rozměrech 3,1x 5,8m. Ve vstupní části volná rovná plocha v délce 2,3 m s výškou tak akorát pro stojícího člověka, otevřená velkou prosklenou plochou na výhled. Zbytek délky objektu je stupňovitě zvednut k otvoru směrem do korun stromů zakončen plochou pro ležení. Tedy prostor multifunkční nejen na přebývání, ale i na menší akce, představení, rozjímání atd. Pod jednotlivými stupni je úložný prostor, překlopením jedné z lavic vzniká druhé dvojlůžko. Oba prosklenné otvory se zavírají velkými okenicemi , ten větší pomocí kladky a navijáku s klikou. Pro chladnější období je stavba vybavena malými kamny s zaústěnými do plechového komínu.

via Uhlík architekti

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone